Waterontkalker is een synoniem voor waterontharder. Met een waterontkalker bedoelen we dan ook een apparaat dat harde deeltjes uit het water verwijdert om zo de vorming van kalkaanslag te voorkomen. Het plaatsen van een waterontkalker op de centrale aanvoerleiding, na de watermeter, zorgt voor zacht water, comfort, voordelen en besparingen voor uw hele woning en haar bewoners…

Kalkaanslag

De heer van Zeeland kan er over meepraten, kalkaanslag in huis. “Vroeger hadden we zo’n raar trekkertje in de douche hangen; om het water van de wanden te verwijderen. Doen we dus niet meer. Nu spoelen we één keer in de week even met water af. Dat is het verschil tussen wel of geen waterontkalker in huis.” Lees hier zijn hele verhaal.

Naast het kalkvrij houden van oppervlakten die zichtbaar zijn, zoals op kranen en tegels in de badkamer, wordt de echt kostbare schade aangericht in watergebruikende apparatuur. Het effect van hard water is goed zichtbaar in apparatuur zoals de waterkoker, maar kalkaanslag in de vaatwasser, wasmachine en boiler zie je niet. Feit is dat daar de echte geldelijke schade wordt aangericht: verwarmingselementen verkalken en verliezen rendement, en het apparaat raakt door overbelasting eerder defect. Gelukkig is er nu ook voor particulieren een oplossing tegen kalkaanslag.

Waterontkalker

Er zijn verschillende soorten en maten waterontkalkers. De goedkoopste waterontkalker is de magneetontharder, deze is vaak voor slechts enkele tientjes te koop. Helaas werkt deze methode van water ontkalken niet, het is dus weggegooid geld. Een waterontkalker op basis van een methode genaamd ionenwisseling werkt wel. Deze methode van ontkalken is zeer efficient, want de harde deeltjes in het water (calcium en magnesium) worden ingewisseld voor zachte deeltjes (natrium). Na dit proces is het water volledig onthard, zacht water is het resultaat.