Hard water irriteert de huid

Huidproblemen komen voor in allerlei soorten en maten. In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen last van eczeem (2,5 % van de Nederlandse bevolking, 11% van alle kinderen), iets minder mensen (350.000) hebben last van psoriasis. Verder is er een veel grotere groep mensen die periodiek last heeft van een droge, jeukende huid.

Zoals dat vaak geldt, manifesteert een aandoening als eczeem zich door een samenspel van aanleg en omgeving. Waar de aanleg heel sterk is, is het moeilijker om de symptomen te onderdrukken door omgevingsinvloeden te manipuleren. En andersom: waar de aanleg wat minder sterk is, kan het beïnvloeden van de omgeving het verschil tussen dag en nacht betekenen.

Neem zacht water: steeds meer mensen schaffen een waterontkalker aan om de voor de huid belangrijke omgevingsfactor waterhardheid te elimineren. Calcium- en magnesiumdeeltjes staan er om bekend dat ze de huid uitdrogen. Daarnaast lossen zeep en shampoo moeilijk op in kalkrijk water. Je hebt er daarom meer van nodig, en er blijven zeepresten op kleding, haar en huid achter. Die neerslag van calcium, magnesium en detergenten irriteert de huid. Niet voor niets wordt aan huidpatiënten geadviseerd om zich niet te vaak te wassen.

Dat advies had Jesper Hoekstra niet nodig, hij had namelijk zoveel pijn tijdens elke douchebeurt dat hij de douche en het bad uit zichzelf al zo veel mogelijk meed. 1 keer in de week douchte hij, met koud water, en zelfs dat was een marteling. Jesper heeft van jongs af aan ernstig eczeem, net zoals zijn vader dat als kind had. Geen behandeling hielp hem van zijn martelgang af, totdat zijn oom hem een waterontharder kado deed. Nu doucht Jesper weer gewoon elke dag met warm water. Zacht water is dan wel geen wondermedicijn, voor Jesper bleek ontkalken van het water wel een belangrijke, letterlijk irriterende, omgevingsfactor minder. En dat zag ook zijn dermatoloog, die er erg positief over is.

Een zelfde soort verhaal uit Amsterdam. Skyler Knol had als baby zo’n last van eczeem dat hij zijn huidje keer op keer kapot krabte. Het gezin Knol was er dag en nacht mee in de weer, iets wat op een gegeven moment de spanningen binnen het gezin liet oplopen. Nadat vader Hans besloot tot de aanschaf van een waterontkalker is de rust teruggekeerd, Skyler is nu namelijk van 90% van zijn eczeem af.

 

 

Ook de familie Schutte uit Radewijk is zeer content met hun waterontharder. De huidjes van Quinten en Naudin waren zo droog dat ze hun huid kapot krabten van de jeuk. Totdat ze op vakantie in aanraking kwamen met zacht water en het met de huid van de kinderen veel beter ging. Vader Andre besloot direct op zoek te gaan naar een waterontharder, en die vond hij. Na aanschaf van de ontharder in september 2014 gaat het veel beter met de huid van zijn kinderen.

De familie van der Plas uit Nieuw-Vennep had een soortgelijk probleem: hun dochter had last van huidirritatie. Niet zo ernstig dat de huisarts werd geraadpleegd, en vader Eric vond zelf uiteindelijk de oplossing via internet: een waterontkalker. Dochterlief is nu van haar huidproblemen af.

Johan Koning uit Hengelo is freelance-tekstschrijver, en werd gevraagd te schrijven voor een bedrijf in waterbehandeling. Om goed over een product te kunnen schrijven moet je het zelf ervaren, zo dacht hij, en hij schafte dus een waterontharder aan. Daar heeft hij geen spijt van gekregen: de gevoelige huid van zijn dochter knapte zienderogen op.

Ten slotte het verhaal van Kaj-jan Koezen. Hij verhuisde 6 jaar geleden vanuit het westen van het land naar Meppel. De verhuizing naar de provincie beviel prima, op 1 ding na: de kleding irriteerde zijn huid en dat van zijn vriendin. In hun nieuwe woonplaats was het water namelijk harder dan in hun oude woonplaats. Op advies van vrienden schafte hij een ontkalker aan, waarna de huidirritatie verdween.

Maar hoe kijkt de wetenschap naar het verband tussen waterhardheid en huidklachten? Vooral eczeem is een vergaarbak van allerlei huidklachten. Vandaar ook dat het tot nu toe enige wetenschappelijke onderzoek naar de relatie tussen de hardheid van het water en eczeem geen significante resultaten opleverde. Daarvoor is de onderzochte groep binnen het zogenaamde SWET-onderzoek waarschijnlijk te heterogeen, en de onderzochte groep te klein. Er is meer onderzoek nodig, voorlopig moeten we het doen met de ervaringen van mensen die hun water ontkalken.